Net als een vijver in de tuin,
treinen geven een rustig gevoel.

Een spoorbaan intrigeert steeds. Het nabootsen van het echte, de technische kant of gewoon het spelen van treinbestuurder. Electrische treintjes blijft een uitdaging, van een ovaal tot een heuse treinbaan, het echte in miniatuur.

Soms zie je wel eens een reportage van een speciale spoorlijn of gewoon een camera in een bestuurderscabine. Het heeft wel wat, gewoon meerijden.

 

Nu kan je zelfs een mini camera in een wagon inbouwen en vóór je locomotief zetten. Het meerijden in mini. Gekozen voor gelijkstroom wegens mijn Trix-Express modelbaan van eind de 70er jaren, het toen 3-rail systeem wat wel handig was. Het enige spijtige was dat de rails iets hoger waren dan standaard, als die er al was.

Het verdwijnen van dit systeem onder de vleugels van Märklin, wat niet mijn favoriete merk was, liet mij kiezen van het andere kwaliteitsmerk, Fleischmann in combinatie met Roco. De Profi rails (met grint onderlaag) kwam vooral uit de tegenzin van terug de klassieke rails te kiezen en het advies van Modelcenter in Borgerhout meenemende.

Als je dan een prijsvergelijking maakt opteer je er ook voor om meerdere aankoop wegen te bewandelen, er zijn goedkopere hobby's. Duitsland is nog steeds een thuisbasis voor modelbanen, zeker niet te vergeten.

Het plezier van een zoon te hebben die graag meedoet, en niet alleen met het rijden, is zeker plezant om verder te werken. Nee, hij wil ook leren hoe het werkt:
'Jonas, ik zal eventjes die draden veranderen en ompolen dan werkt die wissel juist' was niet de juiste bemerking.
'Papa, ik wil dat doen'.
'Jonas, dat is niet gemakkelijk en dat ken je nog niet. Fout aansluiten kan kortsluiting geven'.
'Papa, zeg dan wat ik moet doen, dan leer ik het.'
.......
'OK Jonas, je hebt gelijk'.
Soms is het al een vrolijke strijd van wie die loc of wagon is.

 

Update: 21.05.2008